Så här finner du ett billigt lån

När man snabbt är behov av pengar så vill man att processen ska gå enkelt och smidig samt få ett så billigt lån som möjligt. Det är inte alla som vill vända sig till egen bank. Många tycker det är positivt att ta ett privatlån därför att man kan ansöka smidigt online och inte behöver motivera vad man ska använda pengarna till.

När man till exempel behöver en kontantinsats till ett bilköp eller renovera om huset inför försäljning så är ett kontantlån ett passande val. När du väl bestämt dig så finns det en sak att tänka på, nämligen att hitta ett så billigt lån som möjligt.

Gör din research online

Om du själv gör egen research så kan du hitta billiga lån. Du får ta med olika parametrar så som ränta, nedbetalningstid. Glöm inte heller att ta med skillnaden på nominell och effektiv ränta i beräkningen. Många glömmer detta.

Om du kontaktar varje enskild bank för att se om de kan ge dig ett erbjudande så har du själv kontrollen över din ansökan. Men tänk på att det kan vara tröttsamt att fylla i flertalet ansökningar. Det är därför många väljer att kontakta lånemäklare som gör hela jobbet att skicka ut endast en ansökan till en mängd kreditbolag och banker. När du väljer en lånemäklare, se gärna vad de har fått för kundomdömen och också vilka banker de har under sitt paraply. Detta kan variera något.

När du vill låna billigt så kan det också vara bra att ha kontakt med någon i kundtjänst som kan ge dig tips och råd, för hur då går vidare med din låneansökan. Det är dock inte alla som uppskattar den kontakten och vill hellre sköta allting självständigt.

Ett tredje alternativ är ett slags mellanting mellan de två tidigare förslagen. Det är nämligen att använda sig av olika jämförelsesidor som ger en översikt på olika banker och faktiskt även lånemäklare. Här kan du jämföra olika lånevillkor rakt av och bilda dig en egen uppfattning.

Nedbetalningstiden påverkar

Privatlån kan ha en nedbetalningstid på allt från 5 till 15 år och är oftast på större summor än 10 000. En del erbjuder så mycket som 300 000 i lån. Självklart kan det vara välbehövligt med den typen av pengar men det gör också att man är skyldig banken ränta under en lång tid. Om du vet med dig att du ska låna endast ett mindre belopp och faktiskt ska betala tillbaka det beloppet redan vid nästa lön så kan ett snabblån vara bättre. Snabblån kallas också sms-lån.

Ett lån som betalas tillbaka snabbt ger dig möjligheten att slippa högre räntekostnader i en längre tid. Men tänk på att förseningar kan ålägga dig höga avgifter och lånet går också snabbare till inkasso.

Försök få ner räntesatsen

Att få ett billigt lån handlar också om att vara taktisk när du söker jobb. De flesta banker har ett antal parametrar som slår ut när räntan sätts på ditt lånerbjudande. De brukar ta med din inkomst, adress, civilstånd och ekonomi i beräkningen.

Så om du vet med dig att du har en ganska låg lön och vill låna ett högre belopp kan det vara en bra idé att få med dig en medsökare på ansökningen. På så sätt är det två inkomster som kan täcka upp för månadskostnaden som det innebär med ett extra lån.